TRÄNING


Träning förbättrar inte bara din fysik utan är en livsförhöjare av stora mått för såväl ditt psyke som kroppen i stort. I den allt mer kontoriserade och stillasittande miljö vi nu lever i där möjligheten till naturlig fysisk ansträngning allt mer saknas är motion och fysisk träning svaret! Vill du öka ditt välbefinnande och dessutom förbättra din kontroll över din vikt så är träning i samspel med en bra kost vägen att gå.

Fördelar med träning
Fysisk träning har följande fördelar:
Förbättrar konditionen (särskilt vid konditionsträning).
Ökar muskelstyrkan (särskilt vid styrketräning).
Ger ökad energi och vitalitet, du känner dig piggare.
Ökar kroppens energiförbrukning.
Förbränner onödigt kroppsfett, minskar övervikten. Fysisk träning ökar halten av de fettförbrännande hormonerna tillväxthormon och testosteron, dessutom ökar insulinkänsligheten. Sammantaget så stimulerar därför träning till ökad fettförbränning.
Notera:
Träning ökar halten av hormonet Irisin som bl.a. stimulerar kroppens fettförbränningen. Irisin ökar även insulinkänsligheten. Irisin är ett nyupptäckt hormon som tros ligga bakom många av träningens positiva effekter.

Ökar kroppens produktion av måbra-hormonerna dopamin, serotonin och endorfiner.
Ökar självförtroendet och självkänslan.
Motverkar depression och ångest. Både noradrenalin och serotonin ökar vid fysisk träning, vilket motverkar ångest och depression. Det är faktiskt samma ämnen som ökar om man intar SSRI-preparat.
Motverkar stress, du klarar stress bättre och blir stresståligare. Stressrelaterade hormoner som adrenalin och kortisol blir även lägre vid vila.
Förbättrar ämnesomsättningen.
Fungerar anti-inflammatoriskt, se inflammationer.
Fungerar smärtlindrande.
Stärker kroppens inre funktioner: bra för benstommen, förstärker immunförsvaret, förbättrar blodcirkulationen och syresupptagningsförmågan, förebygga cancer, rensar kroppen på toxiner, bra för hud och hår mm.
Bra för hjärnan. Hjärncellernas nybildning ökas i hippocampus, vilket är bra för minnet och inlärningen.
Notera: Längre stress och depression minskar hippocampus!

Bra för hjärtat och blodet. Höjer det nyttiga HDL-kolesterolet samt sänker blodtrycket och minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar som hjärtinfarkt och stroke.
Förbättra insulinkänsligheten – bra för diabetiker, eller personer som ligger i riskzonen. Träning ökar insulinkänsligheten och minskar insulinresistensen.
Förbättrar de psykiska och mentala funktionerna i kroppen. Ger större lugn och mindre oro, ger dig per automatik en mer positiv livssyn. Du bli piggare, mer alert i tanken! är även bra för produktionen av hjärnceller.
Motverkar ett flertal sjukdomar och förtids död. Metabola syndromet, Hjärt- och kärlsjukdomar, Depression, Alzheimers, Benskörhet, Inflammationer, Cancer m.fl.